Atena: Între măreție și decădere

Scris de | City Break, Grecia, Review

Vestigii istorice de excepție, într-un oraș ghetou

Dealul Acropole și Parthenonul

Probabil că Atena nu ar exista turistic fără acest simbol formidabil care este dealul Acropole (din greacă „oraș ridicat”) cu clădirea Parthenon-ului construită în vârf.

Clădirea Parthenon-ului, definitorie pentru grecia antică, simbol al primei democrații inventate de oameni, străjuiește de la înălțime orașul.

Sub Acropole, Atena se așterne în lung și în lat, un labirint de stradute si de clădiri albe, mici și neregulate, ce se întind cât vezi cu ochii.

Urcarea pe Acropole necesită câteva pregătiri, în funcție de sezon.

Vara probabil că este atât de cald încât fără pălărie și multă apă faci sigur insolație.

Cum noi l-am vizitat însă toamna târziu, nu ne-am bătut prea mult capul cu asta. Ba a trebuit să ne îmbrăcăm destul de gros pentru a face față vântului și temperaturii destul de scăzute (5-6 grade Celsius) din acea zi.

Indiferent de sezon însă, așa cum v-am sfătuit și în alte situații, este indicat să cumpărați online, de exemplu de pe Trip Advisor, un bilet „Skip the Line” ce poate fi ridicat înainte de urcare de la unul din birourile turistice din zonă. Asta vă ferește de statul la coada, atât la bilete cât și la poarta de acces pe Acropole. În sezon se poate aștepta și câteva ore, iar diferența de preț este perfect justificată.

Drumul catre Parthenon șerpuiește pe panta sudică, mai întâi pe lângă Teatrul lui Dionysos Eleuthereus, apoi pe lângă o cisternă bizantină și ajunge deasupra Teatrului Odeon al lui Herodes Atticus. Acesta din urmă este perfect restaurat, găzduind și astăzi evenimente culturale.

Cărarea urcă apoi spre dreapta către treptele intrării principale, Propilea, terminată în anul 432 înainte de Cristos, cu puțin înainte de izbucnirea războaielor peloponeze. Intrarea a fost construită de arhitectul Mnesicles.

După trecerea pe sub poartă se ivește imediat pe partea dreaptă, clădirea masivă a Parthenonului.

Aflat în curs de restaurare de vreo 30 de ani deja, Parthenonul a fost construit în vremea lui Pericle (sec. V înainte de Cristos) de arhițectii Kallikrates si Iktinos, în cinstea zeiței Atena. Reprezintă și astăzi o minune arhitectonică, fiind în fond un imens puzzle tridimensional ce trebuie cu migală pus la loc.

 În cursul restaurării, toate artefactele descoperite pe Acropole au fost conservate și sunt expuse în cadrul Muzeului Acropole pe care îl prezentăm în secțiunea următoare [4]. 
Daca ți-a plăcut, partajează articolul cu prietenii tăi!

Înapoi Înainte

Ultima modificare: 10 ianuarie 2019

Comentează articolul