Atena: Între măreție și decădere

Scris de | City Break, Grecia, Review

Vestigii istorice de excepție, într-un oraș ghetou

Muzeul Acropole

Construcția noului Muzeu Acropole a început în anul 2003, iar 6 ani mai târziu acesta și-a deschis porțile.

Îndelung tergiversată, în stilul tipic balcanic (prima tentativa datează din anul 1976), construcția a fost totuși finalizată în anul 2009 pe fonduri europene!! dupa un proiect al arhitectului elvețian Bernard Tschumi și este, după părerea mea, cel mai frumos și modern muzeu pe care l-am vizitat până acum.

Construit deasupra unor vestigii antice, majoritatea podelelor interioare sunt realizate din sticlă, pentru a permite vizitatorilor să vadă structurile arheologice de dedesupt.

Ambianța interioară este fabuloasă, construcția imitând în proporții și poziționare clădirea Parthenon-ului. Ultimul etaj este în întregime realizat din sticlă, reprezentând în interior o copie la scara de 1:1 a basoreliefurilor și statuilor de pe fațadele Parthenon-ului.

Interesant la ultimul nivel al muzeului, este faptul că prezentarea basoreliefurilor ce au împodobit pereții exteriori ai Partenon-ului este realizată în paralel cu descrierea tehnicii prin care acestea au fost furate de catre britanici cu peste 200 de ani în urmă.

Practic, lordul Elgin a fost însărcinat la acea dată, în timp ce Grecia era sub ocupație otomană, să desprindă aceste basoreliefuri și alături de sute de alte statui să le trimită în Anglia.

Și astăzi există o dispută diplomatică între Grecia și Marea Britanie având ca obiect returnarea acestor basoreliefuri către statul elen, acesta considerand că au fost furate în perioada colonială a Marii Britanii.

 În urmatoarea secțiune [5] vom prezenta câteva locuri (puține) care merită bătute cu piciorul în Atena. Este vorba despre cartierele Plaka și Monastirakis. 

Daca ți-a plăcut, partajează articolul cu prietenii tăi!

Înapoi Înainte

Ultima modificare: 10 ianuarie 2019

Comentează articolul