Pe acoperișul României, Vârful Moldoveanu: 2544m

Scris de | România, Ture pe Munte

Pe drumul cel mai scurt catre "acoperisul României".

Ideea de a ajunge intr-o buna zi pe cel mai inalt vârf montan din România m-a urmarit înca din tinerețe. Nu știu de ce, dar în iureșul vieții, de fiecare dată altceva a fost mai important si nu am ajuns sa il urc incă.

Iata insa ca in vara asta, dupa cateva amanari din pricina vremii ploioase, mi-am luat inima in dinti si cu ochii pe Weather.com, alaturi de Misu si Dede, bunii mei prieteni, am zis sa o facem si pe asta. Stiam din alte articole de pe net, ca drumul cel mai scurt catre varf este prin Valea Rea, pornind de le Stana lui Brunei.

De la București la Cabana Răsărit de Soare

Avand in vedere lungimea traseului si dorinta noastra de a urca si coborî in aceeasi zi, ne-am decis sa plecam din Bucuresti cu o seara inainte, sa dormim la o pensiune pe undeva si apoi, dis de dimineata, sa incepem urcusul.

Zis si facut. Am plecat din Bucuresti intr-o zi de marti, dupa orele dupa-amiezii si multumita lui booking.com, am gasit o cabana unde sa punem capul in apropierea drumului catre localitatea Slatina, de unde stiam ca incepe drumul neasfaltat care duce la Stana lui Brunei.

Cabana aleasa se numeste Rasarit de Soare din satul Galesu si trebuie spus ca este un loc excelent de oprire pentru cei ce doresc sa se avante pe traseele de urcare din judetul Arges catre Fagaras, fiind pozitionata excelent fata de traseele montane.

Marius, proprietarul ne-a asteptat cu un pahar de tuica, cu o ciorba fierbinte si o friptura, facandu-ne sederea cat mai placuta.

Iata cateva imagini de la cabana, pentru cei care au in gand sa se opreasca in drum.

Drumul până la Stâna lui Brunei

De dimineata, ne-am sculat devreme si pe la ora 6 am plecat deja la drum.

Pana in localitatea Slatina, Arges, drumul este asfaltat si in buna stare. De la cabana nu ne-a luat mai mult de 20 de minute pana aici, pe traseul: Uleni, Jgheaburi, Corbi, Sboghitesti, Slatina. De aici insa si pana la capatul drumului neasfaltat ce se opreste chiar in fata Stanei lui Brunei, ne-a luat inca 2 ore batute pe muchie.

Drumul neasfaltat, este destul de accidentat pe unele portiuni si datorita intenselor activitati forestiere (sincer nici nu stiu cat de legale sunt dupa privirile intunecate ale celor intalniti in focul actiunii), exista portiuni cu gropi adanci sau cu grohotis tras pe carosabil de trunchiurile taiate. Cu o masina cu garda rezonabila la sol insa, se poate ajunge pana la capatul drumului fara prea mari probleme.

Drumul urmareste valea Râului Doamnei, până dupa barajul de acumulare de la Văsălatu. De aici, tinand mereu pe partea stângă,  drumul șerpuieste prin padure, finalizandu-se cu o parcare chiar in fata Stanei lui Brunei. Cum ai ajuns aici, privelistea care se deschide in fata ochilor este fabuloasa, verticala masivului montan oferind o priveliste de neuitat.

Daca ți-a plăcut, partajează articolul cu prietenii tăi!

Înainte

Ultima modificare: 2 septembrie 2018

Comentează articolul