Pe acoperișul României, Vârful Moldoveanu: 2544m

Scris de | România, Ture pe Munte

Pe drumul cel mai scurt catre "acoperisul României".

Stâna lui Brunei – Căldarea Văii Rele

Drumul porneste chiar din fata stanei, din pacate parasita, de la o altitudine de 1460m. Poteca urca pe partea dreapta a vaii, mai intai usurel, printr-un luminis cu urzici inalte (atentie la picioare), apoi prin padure si golul alpin.

Marcajul turistic este triunghi rosu, iar poteca este formata din doua sectiuni de urcare destul de abrupta, care te solicita fizic de indata ce ai inceput sa urci.

Este recomandabil sa va umpleti bidoanele cu apa inainte de plecare deoarece paraiele sunt destul de greu accesibile pe aceasta portiune din poteca. Doar pe la jumatatea urcusului, poteca este intersectata de un parau ce trebuie traversat din piatra in piatra si de unde va puteti aproviziona cu apa.

Privelistea, este insa fantasica! Am prins o zi cu cer senin si dupa cum se vede si in poze, peisajul este aproape ireal.

Perspectiva spre Caldarea Vaii Rele, de unde se pravaleste pe o inaltime de cateva zeci de metri o cascada splendida.

Drumul urca pieptis, dar poteca este destul de sigura si nu are portiuni descoperite. Poate fi urcata fara probleme de orice persoana cu o conditie fizica peste medie si cu incaltaminte adecvata. De la jumatate, poteca trece peste portiuni de piatra si grohotis, care are tendinta sa alunece, dar cu putina atentie se poate urca fara probleme.

Pana in caldarea Vaii Rele diferenta de nivel, este destul de mare. Altimetrul nostru masura la intrarea in caldare o altitudine de 2050 m, prin urmare este nevoie de ceva transpiratie pentru a ajunge sus. Decorul este insa superb, iar pe traseu se pot face opriri pentru a vedea de aproape diferitele caderi de apa ce se insira pe drum.

Urcusul pana in caldarea Vaii Rele dureaza aproximativ o ora, fara graba, cu cateva opriri pe versantii umbriti. De indata de ati ajuns in caldare, observati pe stanga sursa superbei cascade ce se pravaleste pe o inaltime de 30-40 de metri. Este un mic rau, ce serpuieste catre iesirea din galeata Vaii Rele. Acolo ne-am si oprit pentru odihna si pentru masa de dimineata.

In caldarea Vaii Rele, la punctul de varsare in Cascada.

Daca ți-a plăcut, partajează articolul cu prietenii tăi!

Înapoi Înainte

Ultima modificare: 2 septembrie 2018

Comentează articolul