Pe acoperișul României, Vârful Moldoveanu: 2544m

Scris de | România, Ture pe Munte

Pe drumul cel mai scurt catre "acoperisul României".

Portița Viștei – Varful Viștea Mare – Vârful Moldoveanu

Portiunea finala a traseului se constituie intr-un drum clasic de creasta, compus din doua sectiuni: Portita Vistei – Varful Vistea Mare (2527m) si Varful Vistea Mare – Varful Moldoveanu (2544m).

Pe prima sectiune, catre Vistea Mare, urcusul este abrupt si serpuieste mai intai pe un teren cu iarba, urmat de o sectiune stancoasa ce necesita putin efort de catarare si atentie la pasit. Drumul nu este insa descoperit, gradul de periculozitate fiind unul mediu.

Poteca urmareste in mod constant muchia crestei Vistea Mare, stancile luand locul terenului cu iarba. Este recomandat sa nu va aventurati pe acest traseu fara incaltaminte adecvata si mai ales fara ceva antrenament prealabil de catarare pe stanci.

Urcarea din saua Portita Vistei pana in varful Vistea Mare ne-a luat aproximativ 30 de minute.

Pe drumul de urcare catre Vistea Mare vremea a devenit putin mai instabila si din pacate am fost invaluiti de nori. Asta ne-a cam stricat perspectiva, asa incat, dupa ce am bifat rapid varful Vistea Mare am continuat traseul de creasta catre Varful Moldoveanu, destinatia noastra finala.

Am continuat asadar pe poteca de creasta, catre Varful Moldoveanu, marcata acum cu cerc rosu, care este aproape orizontala in aceasta sectiune.

Pe o portiune de 5-6 metri, poteca este insa descoperita in ambele parti! Prin urmare este necesara atentie sporita la traversare si un bun echilibru. Nu este o sectiune recomandabila celor neinitiati.

Drumul urca in mod constant, strecurandu-se cand pe o parte cand pe cealalta a crestei muntoase. Unele portiuni sunt destul de abrupte si deci nu sunt recomandate celor cu rau de inaltime :).

O portiune, intr-o saritoare, chiar sub varful Moldoveanu, este complet descoperita, fiind dotata cu lanturi. Nu este insa din fericire foarte lunga. Dupa lanturi poteca se stabilizeaza si ajunge in sfarsit la borna topometrica de pe varful Moldoveanu.

Bucata de la Vistea Mare pama la Varful Moldoveanu ne-a luat de asemenea cam 30 de minute. Asa se face ca am totalizat un timp de aproximativ 4 ore de urcare, cu tot cu pauzele inerente.

De sus din varf, privelistea este splendida. Am stat vreo 10-15 minute sa o admiram si am pornit inapoi urmand acelasi drum.

Daca ți-a plăcut, partajează articolul cu prietenii tăi!

Înapoi Înainte

Ultima modificare: 2 septembrie 2018

Comentează articolul